Je vždy efektívne zadovážiť si plastové okná s trojsklom?
 
Pridan: 05.10.2015  
 

Plastové okná s trojsklom

Obľuba plastových okien v SR je daná nie len výhodným pomerom kvalita – cena, ale taktiež faktom, že ide prakticky o bezúdržbové prvky. U plastových okien odpadá nutnosť starostlivosti o povrchovú úpravu. Aké okná ale zvoliť, čím sa riadiť, je vždy efektívne zadovážiť si plastové okná s trojsklom?

Ako vyberať plastové okná

premium_evokomfortplastove-okno-v-dekoru-dreva

Plastové okna ponúkané na tunajšom trhu by mali vždy spĺňať požiadavky technických noriem z hľadiska úspory tepla. Rozhodujúcim parametrom je tzv. prestup tepla oknom označovaný Uw. Čím menší je tento parameter, tým je okno úspornejšie. Pre pasívne domy platí najprísnejšie kritérium Uw maximálne 0,8 W/m2K, v ostatných prípadoch by odporúčaná hodnota nemala prekročiť 1,2 W/m2K, aj keď normy pripúšťajú pre nové okná hodnotu až 1,7 W/m2K.

Uvedené hodnoty platia pre prestup tepla celým oknom. Podstatný vplyv na tepelne izolačné vlastnosti má ako profilový systém, teda rám a krídlo, tak zasklenie, ktoré tvorí väčšinu plochy okna. Skôr ako sa budeme venovať vlastnostiam izolačného zasklenia, preberme si vlastnosti profilového systému plastových okien.

Z hľadiska tepelne izolačných vlastností plastových okien má rozhodujúci vplyv stavebná hĺbka. Tá je rozdelená na jednotlivé komory. Pokiaľ sú splnené základné odporúčania, čiže minimálne 5 komôr, nemá rozdelenie na viac komôr už prakticky vplyv na izolačné vlastnosti.

Voľba plastových okien by mala byť vždy ovplyvnená najmä tým, kde budú okná slúžiť a čo sa od nich očakáva. Pokiaľ je byt umiestnený na rušnom mieste, viac tam fúka alebo sú časté nárazy hnaného dažďa, je dobré zvoliť systém so stredovým tesnením, ktorý jednoznačne lepšie chráni. V tlmení vonkajšieho hluku však napriek tomu samotné trojsko príliš veľký vplyv nemá, skôr sa oplatí uvažovať o špeciálnych protihlukových sklách.

Výhody a nevýhody plastových okien trojsklom

Plastové okná s trojsklom poskytujú lepšie tepelne izolačné vlastnosti. Zatiaľ čo prestup tepla zasklením pri dvojskle Ug je asi 1,1 W/m2K, pri trojskle je to 0,5 – 0,6 W/m2K. Zasklenie dvojsklom ale nie je potrebné zavrhnúť. Trojsklo je možné určite odporučiť tam, kde sú náročnejšie poveternostné podmienky, horské oblasti apod. Tam, kde sú priaznivejšie lokálne klimatické podmienky, bude aj dvojsklo dobre slúžiť a prinášať úsporu tepla. Pre pasívne domy sú však trojsklá nevyhnutnosťou.

Plastové okná zasklené trojsklom môžu mať aj svoje nevýhody a je potrebné brať do úvahy tiež ďalšie vlastnosti zasklenia, najmä svetelnú priepustnosť a tzv. solárny faktor. Pre lepšiu izoláciu sú sklenené tabule dvojskiel i trojskiel opatrené špeciálnou tenkou kovovou vrstvou. Tá síce výrazne zlepšuje tepelne izolačné vlastnosti zasklenia, na druhú stranu však do interiéru prechádza menej svetla, pri trojsklách to môže byť už pomerne výrazné.

classic_bila_na-beranku_orech-praha-zapadpremium-zlaty-dub-novostavba---vancurova---havlickův-brod

Solárny faktor je ďalším parametrom, ktorý by nemal byť v súvislosti s plastovými oknami s trojsklom zanedbávaný. Ide o množstvo slnečnej energie, ktoré prejde do interiéru. Trojsklo veľmi dobre chráni pred únikom tepla z interiéru, ale taktiež zabraňuje vo väčšej miere prieniku svetelnej energie do interiéru. Znateľné to môže byť najmä v prechodových obdobiach, akými sú jar a jeseň, kedy potrebujeme do interiéru dostať čo najviac tepla zo slnečného žiarenia. „Pri rozhodovaní o tom, aké zasklenie si zadovážiť, je potrebné zvažovať viac faktorov, napríklad aj orientáciu stavby vzhľadom k svetovým stranám. Niekedy nemusí byť úplne efektívne opatriť všetky okná v byte či dome trojsklami,“ hovorí J. Korbelář,technický manažér značky VEKRA.

Každé riešenie má svoje výhody, ale je potrebné počítať aj s nevýhodami. Pri kúpe plastových okien s trojsklom je preto dobré zaujímať sa tiež o ďalšie vlastnosti a zloženie izolačného zasklenia.