Drevo-hliníkové okná
 
Pridan: 23.08.2011  
 

Drevo-hliníkové okná – najvyšší štandard okien súčasnosti ako aj budúcnosti

     

Okenné konštrukcie  sú v súčasnosti vyrábané z rôznych základných materiálov ako napr. drevo, plast, popr. hliník. Každý z týchto materiálov má mnoho výhod  ale aj nevýhod. Pri premýšľaní nad moderným architektonickým vyhotovením okien treba brať do úvahy aj kombinované okenné konštrukcie, napríklad drevo-hliníkové okná. Tie ponúkajú moderný a zároveň estetický vzhľad a, navyše, sú vhodné aj do nízkoenergetických a energeticky pasívnych domov. Z exteriérovej strany okna je použitý  hliník – tak si okno zachová čisté línie, v interiéri je zase použité drevo. Hliník zabezpečuje vynikajúcu odolnosť voči poveternostným vplyvom, voči mechanickým poškodeniam a samozrejme minimálnu náročnosť na údržbu a ošetrovanie extrémne namáhanej exteriérovej strany okenných rámov a drevo zase plní nosnú  funkciu okna, taktiež zabezpečuje tepelno-technické parametre okenných rámov a samozrejme esteticky dotvára samotný interiér. Drevo-hliníkové okná sú  jednoznačne predurčene pre zákazníkov, ktorí majú veľmi vysoké nároky a očakávania od nových okien, chcú okná s vysokou životnosťou, ale minimálnou starostlivosťou  a údržbou.

Drevohliníkové okná sú momentálne špička medzi výplňami stavebných otvorov. Je tu skĺbená neprekonateľná estetika dreva a dlhá životnosť hliníkových profilov. Okenný profil je z vonkajšej strany kompletne opláštený hliníkovou kapotážou, čo zabezpečuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi na dlhé desaťročia. Drevo-hliníkové okná sú do nízkoenergetických stavieb vhodné nielen z hľadiska architektonického, ale aj tepelnotechnického. Vďaka hliníkovému oplášteniu majú tieto konštrukcie v porovnaní s drevenými oknami niekoľkonásobne vyššiu životnosť. Predstava, že drevo-hliníkové okná majú horšie tepelnotechnické vlastnosti (pre hliníkové vyhotovenie), sa však nezakladá na pravde. Pripojením hliníkovej konštrukcie na drevenú totiž vznikajú vzduchové dutiny a drevená konštrukcia získava kompaktnejší tvar. Celkové tepelnotechnické vlastnosti týchto profilov sú porovnateľné s drevenými oknami. Najväčší vplyv na súčiniteľ prechodu tepla má, samozrejme, drevená časť okennej konštrukcie, pričom hliníková vonkajšia konštrukcia má podiel na zmene súčiniteľa prechodu tepla na exteriérovej strane drevenej časti okna. Z toho dôvodu je hodnota U pre túto drevenú časť drevo-hliníkových okien lepšia ako pri čisto drevených oknách, čo v celkovom súčte pôsobí priaznivo na tepelnotechnické vlastnosti. Hliníkové profily, keďže sa pripájajú pomocou plastových príchytiek, nevytvárajú prídavné tepelné mosty.

Konštrukcie priamo určené do EPD sú kombinovateľné z hliníka, plastu a dreva. Takéto konštrukcie vďaka uzatvoreným vzduchovým dutinám zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti okna. Pri hrúbke drevenej časti 78 mm s použitím izolačného trojskla s hodnotou Ug = 0,7 W/(m2 . K) sa dosahuje súčiniteľ prestupu tepla  drevo-hliníkového okna Uw = 0,8 W/(m2 . K).

Drevo-hliníkový fasádny systém

Pre nízkoenergetické a energeticky pasívne domy sú z hľadiska tepelných ziskov v zimnom období dôležité veľké zasklené plochy. Tepelné zisky možno dosiahnuť aj pomocou fasádnych systémov. Zasklené fasádne systémy sa (pre pevnosť) najčastejšie vyrábajú z hliníkových profilov. Hliník má vysokú tepelnú vodivosť, s tým súvisí aj väčšia pravdepodobnosť vzniku tepelných mostov v konštrukcii, ktoré sú v EPD neprípustné. Riešením je využitie drevo-hliníkových fasádnych systémov, kde nosnú konštrukciu tvoria drevené prvky, ktoré majú v porovnaní s hliníkovou konštrukciou priaznivejšie izolačné vlastnosti. Ďalšou výhodou drevenej nosnej konštrukcie je jej minimálna dĺžková tepelná rozťažnosť, preto nie je potrebná veľká dilatácia pri veľkoformátových fasádach. Samozrejme, je potrebná dilatácia na hliníkových vonkajších profiloch, ktoré na rozdiel od drevenej nosnej konštrukcie tepelne pracujú. Drevo možno spájať čistými spojmi v akomkoľvek rovinnom uhle, pomocou skrytých kovových spojovacích prostriedkov. Takéto riešenie spojov následne nemá rušivý vplyv pri pohľade na interiérovú stranu fasády.

Tepelnotechnické vlastnosti takýchto konštrukcií vo veľkej miere závisia najmä od použitého zasklenia, pretože to tvorí najväčšiu časť fasád. Pri oknách pre nízkoenergetické budovy sa tepelnotechnické vlastnosti zasklenia pohybujú pod hodnotou Ug ≤ 0,8W/(m2 . K). Hodnota celkového súčiniteľa prechodu tepla pre fasádne systémy dosahuje až Ucw = 0,64 W/(m2 . K). Táto hodnota je určená pre štandardizované rozmery rámov 1,23 × 1,48 m. Tieto rozmery sa však pri fasádnych systémoch vyskytujú obmedzene, takže výsledný koeficient väčších presklení je vždy lepší. Takisto ako drevo-hliníkové okná, aj drevo-hliníkové fasádne systémy majú z Inštitútu energeticky pasívneho domu v nemeckom Darmstadte certifikát vhodnosti do EPD.

www.mirador.eu

Pozri tiež:

Meranie a eliminácia Geopatogénnych Zón (GPZ): www.dracie-zily.sk

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula