Maľby na stenu
 
Pridan: 23.08.2011  
 

Maľba na stenu?   Áno!

 

Prezradím vám, prečo je „in“ maľovanie na stenu, v čom je lepšie ako jednofarebné riešenie stien a na čo dávať pozor, ak sa pre toto maľovanie rozhodnete.

 

            Ak máte deti, viete, že obchytaným a zašpineným stenám v ich výške sa nevyhnete.

Pekný farebný motýv môže tieto i iné povrchové nedostatky (pukliny, dierky po obrazoch, či pripínačkách, chýbajúca farba po odlepení plagátov...) zakryť bez toho, aby ste museli maľovať celý priestor, sťahovať nábytok a trpieť celý ten neporiadok okolo maľovania..

            Ak ste niečo opravovali, búrali a rezali otvory, či dvere, tiež nemusíte maľovať komplet,( hlavne, ak ste chceli niečo doladiť a už bolo vymaľované...) stačí napríklad pár kvetov (tie sú teraz v bývaní veľmi „trendy“), ktoré budú jemne spájať novú plochu so starou a nielen že nikto nespozná, že ste dorábali na poslednú chvíľu, ale budete mať priestor doriešený originálne a „na mieru“.

            Máte vysoké stropy, chcete, aby miestnosť vyzerala menšia, väčšia, kratšia, dlhšia?

Stačí použiť správny vzor a efekt je dokonalý. Tvary pretiahnuté do výčky miestnosť zvýšia, maľovaný strop zase zníži. Ak budú širšie steny maľované viac a užšie menej, miestnosť sa opticky vyrovná...

            Vo svete bývania teraz letia kvety. Prečo? Je to veľmi jednoduchá psychológia.

Príroda, kvety, motýle, to sú tvary a farby, ktoré vyvolávajú radosť a pohodu, človek má pocit, že vzduch je čistejší a voňavejší, život krajší, akoby všetko kvitlo, darilo sa. Hlavne deti reagujú veľmi spontánne a veselo a tak isto pôsobia tieto tvary podvedome aj na dospelých. Keď vidíme krásny svieži kvet, rozprestrie sa v nás radosť, spadne únava.

            Deti majú svojich hrdinov, svoje sny. Chlapci túžia byť ako Spiderman, dievčatá víly a princezné. Na stene ich môže doma denne čakať príbeh, ktorý milujú. Sú spokojnejšie, viac sa tešia domov, dokonca si radšej upratujú, akosi podvedome chcú, aby tie pekné steny neboli samy. Môže žiť víla Amálka medzi hŕbou hračiek, či Batman, ktorý mal oblečenie vždy perfektne uložené, rozhádzané po zemi ponožky? To všetko v deťoch od malička buduje estetické cítenie, rozvíja kladné city a znalosti farieb.

            Tak ako slnko,kvety a farebné motýle povzbudzujú chuť do života, tráva, zvieratká, obloha, či stromy ukľudňujú, uvoľňujú a sú veľmi vhodné pre deti hyperaktívne, nekľudné.

            Maľba na stenu je však vhodná aj do kúpeľní, spoločenských a reprezentačných priestorov, spální... Motýv môže byť abstraktný, či konkrétny, ferebné vlny, čiary, elegantné vzory, obraz na celú stenu...

            Vyberať by sme mali skôr tvary oblé, vláčne, ukľudňujúce. Hranaté a špicaté tvary môžu znervózňovať a pôsobiť rušivo. Východoázijské umenie bývať nazvané feng-šuej pred takýmito tvarmi varuje, tvrdí, že blokujú pozitívnu energiu v byte. Mohli by sme ich použiť v priestoroch pracovných, kde chceme ľudí vyburcovať k činnosti, ale musíme dať pozor, aby nepôsobili priveľmi agresívne. Človek geometrické tvary, hranaté a veľkých rozmerov väčšinou neprijíma kladne.Má ich okolo seba príliž veľa. Skôr treba geometriu bývania (dvere, okná, kúty, podlahy...) narušiť a zjemniť, ako to v moderných stavbách architekti robia oválnymi tvarmi stĺpov, vchodov, či dekorácií. Nie, nemusíte búrať a stavať a rezať dlaždice do oblúka, stačí pekná maľba, či vhodný vzor.

            Netreba sa báť ani neporiadku. Nábytok stačí posunúť, alebo len prikryť.

Maliar by mal vedieť, kde čo stojí, aby neskôr skriňa nezdeformovala kresbu, ale naopak, aby kresba správne doplnila nábytok. Stačí, ak si maliar prikryje časť izby, kde práve pracuje a nemusíte sa báť kvapiek farby na nábytku.

            Ak bývanie ešte len chystáte, plánujte spolu s maliarom, alebo ho oboznámte s chystaným rozložením nábytku a jeho možnými variáciami.

            Dúfam, že som vám dodala odvahy a zahnala vaše obavy. Veď každý z nás potrebuje pekný a harmonický domov, rodinnú pohodu, ktorá dodá energiu a ako vidíte, nie je také zložité robiť zmeny.


            Želáme vám veľa elánu a radosti zo života!

 

www.malbanstenu.sk


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     SLOVENSKÝ  PROJEKT MERANÍ GEOPATOGÉNNYCH ZÓN a GEOANOMÁLIÍ


Geologicka-mapa-SR-FB

          Projekt meraní Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) prebieha za účelom štatistického vyhodnocovania podielu negatívnych zón v obydliach na celom Slovensku. Postupne bude vytvorená mapa s vyhodnotením lokalít viac, alebo menej vhodných na bývanie z hľadiska štatistického výskytu geoanomálií a geopatogénnych zón.  agentúra INGFOUR s.r.o. realizuje výjazdové merania Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) pod vybranými obydliami na celom Slovensku.  Za účelom vyhodnotenia štatistického a geologického rozloženia geoanomálií pod obývanými oblasťami. Zároveň sa sleduje aj vplyv určitých architektonických prvkov obydlí, ktoré samy o sebe vedia určitým spôsobom eliminovať  geoanomálie a GPZ.
           Zameraním geopatogénnych zón vo Vašom obydlí  zistíte aké opatrenia urobiť, aby ste sa doma cítili naozaj dobre. Napríklad jednoduchou zmenou umiestnenia miest kde spíte alebo sa najdlhšie zdržujete mimo geopatogénnych zón . Viac informácií: TU

 

Pozri tiež:

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula