Dokáže nás sklo vo dverách ochrániť ?
 
Pridan: 04.05.2012  
 

Dokáže nás sklo vo dverách ochrániť ?

Mnohí z nás majú svoje vstupné dvere do rodinného domu presklené. Je to hlavne z dôvodu potreby presvetlenia priestoru za dverami, alebo jednoducho z estetických dôvodov, kedy sklo nám dvere len skrášli. Nech je to tak, či tak, často krát sa zaujímame len o jeho tepelnoizolačné vlastnosti, aby nám cez sklo unikalo čím menej tepla. A tu zvažujeme použitie štandardného dvojskla, alebo dokonca trojskla. Ako je to však s jeho bezpečnosťou a odolnosťou voči vandalom, či zlodejom ? Pokročil aj v tomto smere vývoj ?

A tak sme spravili jednoduchý pokus. Uzamkli sme bežné vstupné presklené dvere a kopli do nich obyčajnú detskú loptu. Po pár nepresných pokusoch sme sa konečne trafili do skla a lopta za rinčania poľahky sklo rozbila a dostala sa cez dvere dnu. Je teda zrejmé, že zlodeji nielen že nepotrebujú k prekonaniu takýchto dverí žiadne náradie, ale dokonca, ani kameň. A nezáleží, či ide o dvoj, či trojsklo. Takéto bežné sklá používa vo svojich dverách väčšina výrobcov vstupných dverí do domov, a to drevených, plastových, aj hliníkových.

V poslednom období sme však zaregistrovali aj presklenia vo dverách označované ako „pancierové“. O čo ide ? „ Na výrobu bežných dvoj či trojskiel je používané sklo hrúbky 4mm, oddelené od seba len vzduchovou, či plynovou medzerou. Certifikované pancierové sklá majú hrúbku až 20mm. A nielen to, pancierové sklo nie je po celej svojej hrúbke tvorené len sklom, ale skladané z viacerých pevných materiálov, ktoré sú vzájomne zlisované. Tým je vytvorená veľmi pevná sklená plocha odolná voči rozlomeniu a rozbitiu. Takto prešla náročnými skúškami v certifikovanej skúšobni statickým zaťažením, ale potvrdila aj odolnosť voči dynamickému nárazu v 2. až 4. bezpečnostnej triede, čo je „veľmi vysoká ochrana“ – vysvetlil nám Ing. Jozef Adame zo spoločnosti ADLO – bezpečnostné dvere.

Čo to znamená v praxi, sme si opäť vyskúšali. Nechali sme si namontovať bezpečnostné termo dvere s pancierovým presklením. Prvé, čo nás prekvapilo, bolo, že na skle zvonku nebolo vidieť žiadne rozdiely oproti bežnému sklu, bolo rovnako priehľadné, a pritom išlo o termo trojsklo, vhodné do nízkoenergetických domov. Skúšku sme začali na porovnanie rovnakým spôsobom ako v prvom prípade, teda kopaním lopty do skla vo dverách. Lopta sa odrážala aj po najsilnejších nárazoch ako od pevnej steny. Použili sme teda kladivo bežnej veľkosti a udreli priamo do presklenia. Na obrovské prekvapenie sa nám kladivo odrazilo späť a v skle zostala len drobná prasklina. Údery sme teda postupne zosilňovali a skúšali rôzne spôsoby úderov. Sklo len jemne praskalo a s pružnosťou nám kladivo odrážalo späť. Po výmene kladiva za podstatne väčšie sme útoky ešte zosilnili a s kladivom udierali plnou silou. Sklo praskalo, vypadali z neho drobné úlomky, no naďalej zostávalo celistvé a neprekonané. 
Bolo však zrejmé, že takéto prehnané a dlhotrvajúce útoky na presklenie vo dverách sú v praxi nereálne.

Pancierové sklo vo vstupných dverách má však svoje opodstatnenie len v kvalitných bezpečnostných termo dverách, pretože jeho uchytenie do dverného krídla musí byť priamo do oceľovej konštrukcie a vyžaduje špeciálne kotvenia. Potom však výsledná odolnosť voči násilnému prekonaniu je rovnaká, akoby išlo o plné bezpečnostné dvere, certifikované v bezpečnostnej triede 2, 3, alebo dokonca 4. V spojení s trojnásobnou termo úpravou dverí a trojsklom dosahuje dokonca najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti.“ – dopĺňa Ing. Jozef Adame zo spoločnosti ADLO – bezpečnostné dvere.

Práve vďaka spojeniu vysokej bezpečnosti proti vlámaniu, pancierovému preskleniu a vynikajúcej tepelnej odolnosti, boli takéto ADLO dvere ocenené najprestížnejšou známkou kvality slovenského výrobku, a to zlatou medailou Slovak Gold, ako „Najkvalitnejšie vchodové dvere do rodinného domu„

 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     SLOVENSKÝ  PROJEKT MERANÍ GEOPATOGÉNNYCH ZÓN a GEOANOMÁLIÍ


Geologicka-mapa-SR-FB

          Projekt meraní Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) prebieha za účelom štatistického vyhodnocovania podielu negatívnych zón v obydliach na celom Slovensku. Postupne bude vytvorená mapa s vyhodnotením lokalít viac, alebo menej vhodných na bývanie z hľadiska štatistického výskytu geoanomálií a geopatogénnych zón.  agentúra INGFOUR s.r.o. realizuje výjazdové merania Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) pod vybranými obydliami na celom Slovensku.  Za účelom vyhodnotenia štatistického a geologického rozloženia geoanomálií pod obývanými oblasťami. Zároveň sa sleduje aj vplyv určitých architektonických prvkov obydlí, ktoré samy o sebe vedia určitým spôsobom eliminovať  geoanomálie a GPZ.
           Zameraním geopatogénnych zón vo Vašom obydlí  zistíte aké opatrenia urobiť, aby ste sa doma cítili naozaj dobre. Napríklad jednoduchou zmenou umiestnenia miest kde spíte alebo sa najdlhšie zdržujete mimo geopatogénnych zón . Viac informácií: TU

 

Pozri tiež:

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula