Pridaj medzi obben    Hlavn Strnka

Prihlsenie
Meno: 
Heslo:


Nov firmy
 



Najviac hadan vrazy
 

Inzercia


gpz

Ako vyberať okná
 
Pridan: 23.07.2011 Vytlai lnok
 
Rýchlokurz pre výber okien
 

Ako vyberať okná?

Ponúkame rýchlokurz, v ktorom sme zozbierali, roztriedili a pripravili pre vás informácie, ktoré vám môžu byť nápomocné pri výbere najvhodnejšieho typu okien.


MIKROVENTILÁCIA

Súčasťou okenných systémov kvalitných výrobcov je systém mikroventilácie. Tento systém spočíva v nastavení okna, ktoré umožňuje priebežné odvetrávanie miestnosti a pritom zostáva okno zatvorené. Niekedy je mikrovetilácia nahradená pojmom „štvrtá poloha kľučky“. Priebežná výmena vzduchu prispieva k udržaniu vhodnej mikroklímy a tým zabraňuje vzniku plesní. Majiteľ okna sa pritom nemusí báť opustiť miestnosť, pretože okno, ktoré je otvorené na systém mikroventilácie zostáva rovnako bezpečné a odolné proti vniknutiu zlodeja, či vyčíňaniu prírodných živlov ako klasicky zatvorené okno.


VLHKOSŤ

Aj keď to pri bežnom pobyte v miestnosti nevnímame, okolitý vzduch je nasýtený vlhkosťou. Vzniká pri varení, žehlení, sušení prádla, prispievajú k nej izbové rastliny a mnoho ďalších, úplne bežných záležitostí. Pokiaľ túto vlhkosť uzavrieme za dokonale tesniacimi oknami a nedovolíme jej opustiť byt, môže postupne zapríčiniť vznik plesní. Nezabúdajme, že je potrebné zaistiť, aby sa vzduch v miestnosti kompletne vymenil v priebehu maximálne dvoch hodín, to je dvanásťkrát za deň! Vetranie je tým dôležitejšie, čím kvalitnejšie sú okná. Je mylné tvrdenie, že plastové okná alebo drevené eurookná môžu za vznik plesní. Dôležitý je spôsob ich používania. Tieto okná sú vyrobené s kvalitným a účinným tesnením a pokiaľ sa nevetrá, neumožňujú prirodzenú infiltráciu (pohyb vzduchu medzi vonkajším a vnútorným prostredím pri zatvorenom okne špárami medzi okennými krídlami a okenným rámom). Zvýšená vlhkosť býva príčinou aj zvýšených nákladov na vykurovanie: vzduch s teplotou 20°C a relatívnou vlhkosťou 45 % má tepelný obsah (entalpiu) 36,7 kJ/kg. Pre vykúrenie bytu s relatívnou vlhkosťou 70 % na normálnu teplotu 20°C, je potrebné vynaložiť o 26 % vyššie náklady na vykurovanie ako na byt s normálnou relatívnou vlhkosťou 45 %.

Zvýšené náklady na vykurovanie v %

Teplota

Relatívna vlhkosť

 

45 %

60 %

70 %

80 %

20 °C

Zákl. hod. 0

15 %

26 %

36 %

21 °C

6 %

22 %

33 %

44 %

22 °C

11 %

29 %

41 %

52 %

 

Táto fyzikálna súvislosť je celkom nezávislá od konštrukcie budovy. Takto vznikajúce náklady navyše na vykurovanie sa pripočítajú k zvýšeným tepelným stratám spôsobeným prechodom tepla cez vlhké stavebné materiály.

 
VŠEMOCNÉ „KÁČKO“

V súvislosti s oknami sa používa výraz „káčko“, dnes označované skratkou U. Je to koeficient prestupu tepla, ktorý udáva tepelnoizolačné vlastnosti okna. Čím je jeho hodnota nižšia, tým sú tepelno-izolačné vlastnosti okna lepšie. Nízke hodnoty „káčka“ dosahujú výrobcovia vyšším počtom komôr, lepšími tmelmi a presklievaním špeciálnymi sklami s vynikajúcimi tepelno izolačnými vlastnosťami.

Normalizované hodnoty súčiniteľa prechodu tepla vonkajších otvorových konštrukcií podľa STN 73 0540-2 (2002) :

Druh stavebnej konštrukcie

Uok,N (W.m-2.K-1)

     novostavba     

rekonštruovaná budova

Okná v obvodovej stene, strešné okná a dvere do priestoru s trvalým pobytom ľudí

1,7

2,0

Dvere do ostatných priestorov:
- bez následného zádveria
- s následným zádverím


3,0
4,0


4,3
5,5

Zasklené steny

2,0

bez požiadavky

 OKNÁ SO ZÁRUKOU

Záruka sa okrem okien vzťahuje aj na vykonanú prácu. Vyspelé technologické výrobné postupy produkujú okná na vysokej úrovni a preto solídne firmy ponúkajú dnes aj päťročnú záruku na okná a celoživotnú záruku na farebnú stálosť. Predpokladaná životnosť kompletného okna je 80 rokov. Po uplynutí tejto doby by sa malo vymeniť tesnenie, poprípade aj kovanie, čo je ale nenáročná záležitosť. Ostatné časti okna vydržia podľa odhadov aj dvakrát dlhšie. Vyvarujte sa necertifikovaných, tzv. čiernych výrobcov a dodávateľov okien a dverí a to pri všetkých druhoch materiálov. Nižšia cena ide ruka v ruke s výrazne nižšou kvalitou!

 NEDAJTE SA!

Montáž okien by mali vykonávať len kvalifikovaní pracovníci s dostatočnými skúsenosťami z oblasti montáže plastových okien. Samozrejmosťou okrem samotnej montáže by mala byť aj demontáž, odvoz a likvidácia pôvodných okien, podľa individuálneho dohovoru aj murárske práce. Komplexnosť poskytovanej práce je tiež vizitkou firmy. Nesprávna montáž môže okno znehodnotiť, ba dokonca aj zničiť. Dajte si vysvetliť všetky funkcie okna ešte pred odchodom firmy a aj si ich sami vyskúšajte! Nedajte sa odbyť argumentmi typu: to si časom sadne a bude to v poriadku.

 POZOR AJ NA FARBU TESNENIA!

Pri výbere okien rozhodujú aj detaily. Pre nás – laikov – to môže byť aj typ tesnenia na oknách. Pokiaľ je na našich oknách biele tesnenie, vedzte, že je vyrobené na silikónovej báze a je teda mäkšie. Môžeme očakávať, že časom zožltne a budú sa oň viac zachytávať nečistoty. Tesnenie je vyrobené zo zmesi ethylénu, propylénu a terpolyméru kaučuku. Materiál pripomína bežne používanú gumu, ale vlastnosti sú úplne iné. Pôsobením poveternostných vplyvov guma začne tvrdnúť a praskať. Stráca pružnosť. EPDM tesnenie absolútne odoláva vplyvu vetra a počasia, nepraská a zostáva elastické i po mnohých rokoch. Táto mikroporézna guma má štruktúru uzavretých pórov a preto neabsorbuje vodu, neprepúšťa vlhkosť, paru a má dobré izolačné vlastnosti. Teplotné použitie je v rozmedzí od -50°C do +100°C. Šedá farba tesnenia výrazne zvyšuje estetickú hodnotu okna – tvorí plynulý prechod medzi plastovým profilom a sklom. Celý okenný priestor tak pôsobí prirodzenejšie a okno vyzerá opticky väčšie.

 REPASOVAŤ OKNÁ?

Posúdenie, či je vhodné a potrebné okná celkom vymeniť, alebo stačí len oprava, by malo prináležať odborníkom. Pri pôvodných oknách je potrebné skontrolovať kovanie, tiahla zatváracieho mechanizmu, určite bude potrebné riešiť aj otázku tesnenia a nevyhnutnosť nového – kvalitného náteru. V každom prípade si nechajte vypracovať cenovú kalkuláciu aj so zoznamom predpokladaných prác a túto potom porovnajte s cenou, ktorú by ste zaplatili za nové okno. Od repasovaného okna nemôžete očakávať rovnakú životnosť ako od nového okna, preto  repasovanie okien volíme iba v prípade malého poškodenia alebo ako prechodné riešenie.

 zdroj: www.akonato.org

Pozri tiež:

Meranie a eliminácia Geopatogénnych Zón (GPZ): www.dracie-zily.sk

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula  

Pozri tiež:

Meranie a eliminácia Geopatogénnych Zón (GPZ): www.dracie-zily.sk

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula  

 

 

Novinky emailom
Mte zujem dostva do emailovej schrnky novinky, informcia lnky z tohto portlu?
Prihlste sa!
Email:

TOP ponuky
Hada v ponukch:
 

TOP lnky
 
www.byvajme.sk® Hlavn Strnka | Kontakty | Registrcia