Pridaj medzi obben    Hlavn Strnka

Prihlsenie
Meno: 
Heslo:


Nov firmy
 



Najviac hadan vrazy
 

Inzercia


gpz

Ako renovovať (nielen) šindľovú strechu
 
IKO Slovakia s.r.o.
zobrazi profil firmy | zobrazi vetky ponuky firmy
 
Pridan: 07.01.2011 Vytlai ponuku
 
Renovácia strechy
 
Renovácia strechy  na „kanadský“ spôsob.
 
Ak máte problém so starou strechou a tlačí Vás rozpočet, IKO prináša vynikajúcu alternatívu na opravu nedostatočne funkčnej strešnej krytiny. Renovácie starých a opotrebovaných šindľových striech sú veľmi jednoduchou a finančne nenáročnou investíciou pri použití IKO šindľov v kombinácii s doporučenými aplikačnými metódami. Materiálové náklady nie sú hlavnými pri renovácii.  Odstránenie pôvodnej krytiny a práca sú finančne obvykle náročnejšie.
 
Kvalitné kanadské/belgické šindle sú mimoriadne v(ý)hodnou alternatívou pre renováciu rôznych typov krytín. Pozor, nie každý výrobca šindľov dovoľuje použiť nové šindle priamo na pôvodnú vrstvu!
Na jednu strechu  môžete aplikovať až 3 nové  vrstvy IKO šindľov bez odstránenia starých šindľov.
 
Pred renováciou je dôležité preveriť kvalitu strešnej konštrukcie, aby uniesla váhu novej vrstvy šindľov. Plocha strechy musí byť podľa možnosti čo najrovnejšia. Pôvodnú vrstvu šindľov je potrebné odstrániť len v miestach, kde sú šindle výrazne pokrčené (zvlnené, stočené rohy a pod.). Zvlnené šindle alebo rohy šindľov, môžete taktiež priklincovať. Menšie nerovnosti v čiastočnej miere vyrovná aj vrstva podkladového pásu.
 
V prípade potreby vymeňte zhnité drevené prvky/debnenie, opotrebovaný komín, oplechovanie atď. ... Skontrolujte funkčnosť a kapacitu ventilácie. V prípade že Vaša strecha nie je dostatočne odvetraná, doporučujeme použiť jedine IKO Monarch APP modifikované šindle. Niektoré šindle dokážu “skryť” prípadné menšie nerovnosti. V prípade nerovného povrchu starých šindľov sú najlepšou voľbou Laminované – dvojvrstvové IKO šindle ‘Cambridge®’ (obr.2.).
 
Pracovný postup pokládky nových šindľov na starú šindľovú strechu:
 
Pred začiatkom renovácie, dôkladne skontrolujte strechu a všetky detaily. Pôvodná strecha musí byť suchá. Vlhkosť vplýva negatívnym spôsobom na životnosť strešnej konštrukcie. Strechu očistite od pilín, machov či lišajov. Podkladový pás sa medzi starú a novú vrstvu šindľov aplikovať nemusí, pokiaľ pôvodná strecha nezateká. V opačnom prípade slúži ako vyrovnávacia vrstva a poistná hydroizolácia. Hrebenáče a nárožné prvky musia byť pred inštaláciou nových šindľov odstránené a nové sa aplikujú až po položení novej vrstvy šindľov. Použite dostatočne dlhé klince pre dostatočnú penetráciu do strešného debnenia. Pri klincovaní hrebeňových a nárožných prvkov je potrebné použiť ešte dlhšie klince. Opotrebované oplechovanie vymeňte za nové. Niektoré strešné detaily  (napr. odvetrávače, hrebeňové a nárožné prvky.. ) je potrebné demontovať z pôvodnej vrstvy šindľov a nanovo aplikovať do novej vrstvy.
 
Začnite štartovacím radom. Odstráňte tabule a prípadne aj hornú časť šindľov tak, aby výška štartovacieho radu bola rovnaká ako viditeľná časť starých šindľov (obr.1.) . Tým umiestnite samolepiace body nanesené z výroby na okraj strechy – odkvapovú hranu. Nový štartovací rad musí presahovať staré šindle, resp. nové odkvapové oplechovanie. Dbajte na to, aby sa vertikálne spoje zo štartovacieho radu neprekrývali s prvým novým radom šindľov – predídete tým možnému zatekaniu. Pri pokládke prvého radu šindľov je potrebné šindeľ upraviť tak, aby sa vošiel medzi spodnú hranu tretej rady starých šindľov a spodnou hranou druhej rady nových šindľov. Druhá a ďalšie rady: odstráňte vždy polovicu tabule z každého šindľového plátu. Vždy prikladajte hornú hranu nových šindľov ku spodnej hrane starých šindľov z vyššieho radu. Šindle aplikujte po diagonále, ako je predpísané.  
 
Aplikácia hrebeňa a nárožných prvkov:
Odstráňte pôvodné šindle. V  týchto oblastiach sa šindle nesmú prekrývať! Keď používate
Superglass®-Biber, Victorian® alebo Monarch®-Biber, použite šindeľ obdĺžnikového tvaru v rovnakých farebných odtieňoch. Pre Cambridge® použite ‘Marathon Ultra®’ v rovnakom farebnom odtieni.
 
Úžľabia:
Úžľabie je možne aplikovať na pôvodnú vrstvu šindľov pomocou IKO Armourvalley® 4,5 mm APP modifikovaným asfaltovým pásom v rovnakých farebných odtieňoch ako šindle, alebo je možné použiť plechové úžľabie. Možnosti pokládky sú: otvorené úžľabie, prepletané úžľabie alebo jednostranne zarezané úžľabie, podľa návodu aplikácie IKO šindľov.
 
Ventilácia:
Ak sú pôvodné odvetrávače funkčné, je možné ich použiť opäť. Odstráňte staré šindle z okolia a povrchu odvetrávača. Otvor vyplňte novými šindľami a otvor nanovo vyrežte. Následné umiestnite odvetrávač a položte novú vrstvu šindľov. V prípade nedostatočnej kapacity odvetrávacích prvkov, doporučujeme dodať potrebný počet bodových odvetrávačov, alebo pridať hrebeňové odvetranie Armourvent Multi®.
 
 
Renovácie nešindľových striech
Odstráňte pôvodnú krytinu (plech, škridla, vlnité cementové dosky a pod..) a  kotviace prvky. Skontrolujte kvalitu strešného debnenia (ak ho strechá má) v prípade potreby ho lokálne opravte. V prípade, že strechá má latovanie, odstráňte ho a nahraďte plným strešným debnením. Pod strešným debnením je nevyhnutné ponechať ventilačnú medzeru o hrúbke minimálne 3-6 cm v závislosti od dĺžky krokiev. Vdzuch musí voľne prudiť medzi odvkapovou hranou strechy a hrebeňom.
Šindle sú ľahkou strešnou krytinou (cca 11 kg/m²). Strešnú konštrukciu Vám napriek tomu doporučujeme aj tak nechať prezrieť odborníkom, či znesie záťaž strešného bednenia, podkladového pásu a šindľov.
 
Následne postupujte rovnako ako pri renovácii šindľových striech.
 
Výhody renovácie šindľových striech:
1.     Priateľné materiálové náklady
2.     Žiadne starosti s likvidáciou opotrebovaného materialu
3.     Rýchla aplikácia novej vrstvy bez špeciálnych meraní
4.     Možnosť aplikácie až 3 nových (spolu 4) vrstiev šindľov!
5.     Životnosť každej vrstvy 30 -50 rokov!
 
Výhody renovácie nešindľových striech
 
1.     Priateľné  materiálové náklady
2.     Žiadne špeciálne požiadavky na statiku stávajúceho krovu a domu (IKO je ľahká krytina)
3.     V prípade ďalšej renovácie, veľmi jednoduchý postup.
4.     Jednoduchá manipulácia so strešným materiálom v porovnaní s tradičnými skladanými krytinami.
5.     Výrazná odolnosť voči podfukovaniu vody a snehu
6.     Výrazná odolnosť voči infiltrácii hmyzu do strešnej krytiny
7.     Odolnosť voči extrémnemu počasiu (vietor, krupobitie, sneh, pád konára..)
8.     Výrazná zvuková izolácia
 
Spracované z podkladov spoločnosti IKO, výrobcu kanadských/belgických asfaltových šindľov.
Viac informácii na www.iko.sk
 

Novinky emailom
Mte zujem dostva do emailovej schrnky novinky, informcia lnky z tohto portlu?
Prihlste sa!
Email:

TOP ponuky
Hada v ponukch:
 

TOP lnky
 
www.byvajme.sk® Hlavn Strnka | Kontakty | Registrcia